subota, 28. veljače 2009.

Protiv žitarica


Drastično smanjenje udjela svih proizvoda od žitarica u prehrani moglo bi se pokazati lijekom za mnoge bolesti. Čovječanstvo se nije imalo vremena priviknuti na ove "nove" sastavne djelove naše prehrane kojima se ljudi hrane tek nekoliko tisuća godina. Naša se tijela u nekoliko tisuća godina nisu imala vremena prilagoditi žitaricama.
Većina "zdravstvenih" organizacija agresivno propagira žitarice. Većina ovih organizacija preporuča štetne sastojke poput višestruko nezasićenih ulja i umjetnih sladila. A da bi bili dosljedni do kraja, razumljivo vole i žitarice. Za Azijce se već 200 godina zna da zbog obilne konzumacije riže imaju hipertrofiju pankreasa i ozbiljne degeneracije tkiva.
Pšenica izaziva taloženje soli kalcija u tkivima i ubraja se u najčešće prehrambene uzročnike alergija. Jedna je od najgorih stvari kod probave žitarica je da se one brzo razgrađuju na jednostavne šećere i remete razinu inzulina u krvi. Izbjegavati žitarice bi trebali dijabetičar i ljudi s visokim krvnim tlakom i kolesterolom. Za žitarice se pouzdano zna da podižu razinu triglicerida, a visoka razina triglicerida pouzdano je utvrđeni faktor rizika za nastanak koronarnih oboljenja. Visoka razina triglicerida povećava vjerojatnost nastanka srčanih oboljenja za 76% kod žena, te 32% kod muškaraca. Razinu triglicerida podiže prehrana s niskim udjelom višestruko nezasićenih masnih kiselina i visokim udjelom ugljikohidrata.
Posvudaprisutnu "prehrambenu piramidu" koja zagovara žitarice pregazilo je vrijeme. Pokrenulo ju je američko Ministarstvo poljoprivrede pedesetih godina. Ona je uzgajivačima žitarica donijela milijarde dolara dok je zdravlju i općem stanju ljudi u zapadnim zemljama nanjela veliku štetu.
Piramidu koju se svesrdno promiče, mkoju većina nutricionista drži gotovo svetom savjetuje dnevno konzumaciju previše kruha, tjestenine, riže i žitarica, dok se sva ostala hrana uzima štedljivo. Vau!
Dovoljno je pogledati trbuhe i stražnjice stanovnika razvijenih zemalja kojima se već desetljećima govori da svoju prehranu trebaju temeljiti na žitaricama.
Kod žitarica nije samo problem u škrobu, on ima svojstvo poticanja alergijskih reakcija, začepljenja malih krvnih žila i ubrzavanja procesa starenja, a i gluten oštećuje tkiva organa.
Ako nemate nikakvih ozbiljnih bolesti barem smanjite količinu. Nastalu prazninu ispunite s mnogo zdravog povrća i voće, kvalitetnim bjelančevimana i ispranom vrstom masnoća.
Ovo će vas zaštititi od velikog broja bolesti, posebice srčanih koje predstavljaju najvećeg ubojicu zapadnog svijeta.

Nema komentara:

Objavi komentar