nedjelja, 1. ožujka 2009.

Sunčeva svjetlost i zdravlje

Istina jed da sunce može poboljšati zdravlje i doslovce vam može spasiti život. Razlog tome su sunčeve ultraljubičaste zrake koje pomažu tijelu u proizvodnji nužnog vitamina D. Baš kao i kod svega drugog tajna je u umjerenosti. Naša su tijela stvorena tako da vitamin D dobivaju od sunca. Izlaganje sunčevoj svjetlosti na otvorenom puno je bolji način da se osiguraju potrebne razine vitamina D u tijelu od prehrane.

Ako ruke i lice možete izlagati suncu bez zaštitne kreme tijekom 20 min 3-5 x tjedno, 4-5 mjeseci godišnje (između travnja i studenog) najvjerovatnije ćete se izložiti dostatnim količinama UVB zraka, koje će očuvati vašu koštanu masu. To se događa zato što tijelo ima sposobnost pohraniti vit D za upotrebu tijekom mjeseci kada je sunca manje.

Izlaganje cijelog tijela tijekom 15 min jednako je dozi od 10 000 i.j. vit D (duže izlaganje ne stvara više razine). Trebate se izlagati suncu rano ujutro ili kasnije poslije podne. Maksimalna razina vit D postiže se nakon 20 minuta izlaganja laganom suncu.



Trebate biti vani ili kraj otvorenog prozora (znači ne kroz staklo). Kada nema dovoljno sunca kratko sunčanje (5-10 min) u salonu za sunčanje 1-2 x tjedno tijekom zimskih mjeseci može povećati razinu serotonina, ublažiti depresiju, pomoći u izgradnji koštanog tkiva, smanjioti artritis, pa čak spriječiti neke oblike raka.

Tajna, kao i kod izlaganja suncu, jest da ne izgorite, te da ne dopustite da vam koža pocrveni. Tu će pomoći likopen iz koncentrata rajčice ako ga svakodnevno konzumirate.

Nema komentara:

Objavi komentar