petak, 27. veljače 2009.

Zob


Ukratko o zobi
Zob je osim ječma jedina žitarica koju zona preporučuje.
Bogata je topivim vlaknima i gama linolenskom kiselinom (GLA) koja nam je potrebna u vrlo malim količinama.
U 100 gr kuhane zobi ima 1 mg GLA, potrebno nam je 2-3 mg GLA tjedno, što znači 4-6 blokova Ugljikohidrata iz zobi tjedno.
Instant (sitne) zobene pahuljice ne sadrže GLA. Krupne zobene pahuljice (nisu instant) sadrže je znatno manje (nigdje nema podatka koliko je to manje) nego rezana zob. Kako kod nas nema rezane zobi (kuha se oko 1 sat), ostaje nam cijelo zrno (kojeg bi trebalo kuhati 2 do 3 sata da bi se oslobodilo dovoljno GLA) i krupne pahuljice. Kako je večina ljudi osjetljiva i na vrlo male doze GLA, i iz krupnih pahuljica možemo dobiti potrebnu količinu, što najbolje možemo kontrolirati po uputama iz Searsovih knjiga o praćenju statusa eikosanoida. Vrlo jednostavan test je konzistencija stolice - ako je mekša, treba češće uzeti zob.

Nema komentara:

Objavi komentar