četvrtak, 12. ožujka 2009.

Riblje ulje

Postoji potencijalni problem znatnog smanjenja razine antioksidansa u vašem tijelu velikim dozama ribljeg ulja. Riblje ulje naginje oksidaciji zbog visokog stupnja nezasićenosti. To neće biti problem ako uzimate dovoljno voća i povrća, te ako

uzimate ekstra djevičansko maslinovo ulje kad god je to moguće. Ono je izuzetno bogato antioksidansima u usporedbi s ostalim mononezasićenim uljima jer se dobiva iz ploda, a ne iz sjemena. Sadrži vrlo moćan antioksidans koji se zove skvalen. Pokazalo se da on praktički uklanja svaki porast produkata oksidacije u krvotoku, koji bi se mogao dogoditi uzimanjem velike doze ribljeg ulja. To je razlog što su mononezasićene masnoće, posebice maslinovo ulje glavne sastavnice prehrane u zoni.
Uzimanje 100 – 400 i.j. vitamina E na dan kao suplementa je drugi način zaobilaženja ovog potencijalnog problema. On pomaže održavanju odgovarajućih razina antioksidansa u tijelu kod uzimanja visoke doze ribljeg ulja.

Iako bi mogli postojati neki potencijalni popratni učinci zbog konzumiranja visoke doze ribljeg ulja mogu se zaobići:
- Uvjerite se da uzimate riblje ulje farmaceurskog stupnja čistoće
- Dodajte svojoj prehrani malu količinu gama linolenske kiseline (GL) konzumiranjem dviju zdjelica polagano kuhane zobene kaše svaki tjedan.
- Osigurajte adekvatam unos antioksidansa, uzimanjem velikih količina voća i povrća te uporabom ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili dodatkom vitamina E.

Nema komentara:

Objavi komentar